Deze witlof selectie is oorspronkelijk ontstaan rond 1900 in de regio rond Mechelen in Belgie. Deze selectie is een verbetering van het ras Mechelse Middelvroeg en geeft een wat bolbuikige witlof.
Zaaien in de volle grond vanaf half mei, zorg dat de bovenlaag van de grond na het zaaien vochtig blijft gedurende het kiemingsproces, want als de bovenlaag een korst vormt zal het kiemplantje moeite hebben om daar doorheen te groeien. Als de planten allemaal boven de grond staan het teveel aan planten weghalen, zorg dat er ongeveer 7 cm tussen de planten zit en de afstand tussen de rijen 50 cm.
Zo krijg je mooie volgroeide penwortels. Eind oktober, begin november de pennen oprooien en het loof op 4 cm boven de penwortel afsnijden.
Het ras Mechelse Middelvroeg is een soort witlof wat zowel met als zonder dekgrond "getrokken" kan worden.
Met dekgrond, zet de pennen netjes naast elkaar in een ondiepe kuil, ongeveer 25 cm diep, leg over de pennen een jute zak (of iets wat daar op lijkt) en daar overheen een laagje grond van zo'n 15 cm, en om te zorgen dat het niet te nat wordt kun je er ook nog een stukje plastic overheen leggen. Na ongeveer 3 maanden kunt u de witlof oogsten, u zult zien dat op deze manier van witlof trekken de witlof bijna geen pit heeft en dat het totaal niet bitter smaakt.
Ook kunt u dit proces versnellen, zet de pennen naast elkaar in een emmer, zorg wel dat er in de onderkant een gat zit zodat er water in de emmer kan lopen, en zet deze dan bijvoorbeeld in uw kruipruimte, onder uw huis is het altijd een constante temperatuur en na ongeveer 4 weken zult u zien dat op de pennen mooie kroppen zijn gegroeid. Staat er geen water in de kruipruimte zet de emmer dan in een dichte bak waar u een laagje water in doet en zo nodig bijvult. De kans dat hier wel een (bittere) pit in zit is wel groter.
Cichorium intybus
Een zakje bevat 2 gram zaad dat zijn ongeveer 1200 zaden.
© 2024 www.basiszaden.nl - Powered by Shoppagina.nl